Biznis

Kofola vstupuje do segmentu remeselných ciderov a limonád, kupuje českého výrobcu F. H. Prager

07.01. 2020

Čerstvé produkty pod značkou UGO, bylinky LEROS alebo prémiová káva Café Reserva. Kofola si postupne kupuje vstupenky do oblastí, kde by ju mnohí nečakali. Ďalšiou z ciest, ktorou sa vydáva, je trh s remeselnými cidermi a limonádami. Kofola ČeskoSlovensko totiž práve dnes oznámila kúpu 100 % podielu v českom výrobcovi ciderov F. H. Prager.

Kofola vstupuje do segmentu remeselných ciderov a limonád,  kupuje českého výrobcu F. H. Prager

„Máme za sebou 10 rokov, kedy sme každý deň zasvätili jablkám a ich spracovaniu. Jablčný mušt sa stal naším každodenným chlebíčkom. Boli sme pioniermi vo výrobe remeselných ciderov v ČeskoSlovensku a zamilovali sa do poctivých limonád z ovocia a bylín. Teraz je na čase zveriť naše Pragerove cidery a limonády niekomu, kto ich dokáže rozvinúť,“ hovorí jeden zo zakladateľov spoločnosti F. H. Prager Ondřej Frunc. Jeho spoločník, spoluzakladateľ Cyril Holub, ho dopĺňa: „V Kofole sme našli dobrého partnera. Ceníme si, ako táto spoločnosť kladie dôraz na lokálnosť, čerstvé suroviny a poctivé produkty a veríme, že vďaka svojim marketingovým kompetenciám a distribučnému modelu môže naše značky posunúť ďalej.“

img_4517-original

Kofola ČeskoSlovensko získava akvizíciou všetky značky F. H. Prager, receptúry a výrobné technológie. Obe zmluvné strany sa dohodli, že cenu transakcie nebudú zverejňovať.

„Dlhodobo investujeme do rozvoja čerstvých produktov pod značkou UGO alebo bylinkového portfólia LEROS a stále hľadáme ďalšie cesty, ako rozšíriť svoje portfólio o prírodné a remeselné produkty,“ hovorí Daniel Buryš, generálny riaditeľ Kofola ČeskoSlovensko. „Táto čerstvá akvizícia nám do toho presne zapadá. F. H. Prager je skvelý start-up, prostredníctvom ktorého môže Kofola vstúpiť do úplne novej kategórie remeselných ciderov a limonád, v ktorej vidíme potenciál. Akvizíciou rozširujeme portfólio o nové značky remeselných produktov z lokálne dostupných surovín, ktoré nám chutia, ale zároveň získavame know-how výrobného procesu fermentácie.“

Cidery sú pre Kofolu cestou, ako rozšíriť svoje pôsobenie v gastronómii a ponúknuť zákazníkom a spotrebiteľom ďalší prírodný produkt. Cider je veľmi blízky kategórii limonád. Je menej opojný ako víno, menej horký ako pivo, menej sladký ako limonády, menej šumivý ako sýtené vody. Remeselný cider sa navyše vyznačuje čistou receptúrou bez farbív a konzervantov, ktorú tvorí prírodná jablčná šťava.