Biznis

Vianociam budú tento rok kraľovať jablká, škorica a karamel

11.11. 2021

Vyskúšajte si spestriť sviatočné menu pochúťkami, ktoré budú voňať a chutiť ako z rozprávky. Jablkovo-škoricové sušienky, alebo kysnuté uzlíky, karamelový cheescake alebo brownie, ale aj mäsko s týmito ingredienciami pre vás pripravila Kofola v spolupráci so slovenským šéfkuchárom Petrom Vargom, ktorého kuchárske umenie ochutnali aj svetové hviezdy. Tento rok môžete pri sviatočnom stole zahviezdiť aj vy. Ak si k tomu naservírujete aj vianočnú novinku, limitovanú edíciu Kofola Karamel alebo Kofola Jablko so škoricou, vaše česko-slovenské Vianoce môžu začať.

VIANOČNÉ ŠKORICOVO-JABLKOVÉ UZLÍKY

Cesto:

  • 100 g sušených jabĺk
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g masla izbovej teploty
  • 200 g hladkej múky
  • 1 vajíčko
  • soľ
  • 1 prášok do pečiva

Postup:

  1. Rozmixujte sušené jablká, potom do nich pridajte cukor, maslo a prisypávajte múku zmiešanú so štipkou soli a práškom do pečiva. Dobre premixujte, vznikne vám drobenka. Odložte si dve lyžice nabok. Pridajte do tohto cesta pekné veľké vajíčko a opäť rozmixujte.
  2. Z cesta urobte salámový valček, ktorý pokrájate na štvrtiny a potom každý kúsok na 6 menších častí. Vznikne vám 24 kúskov. Urobte z nich guľôčky.
  3. Na plech dajte papier na pečenie a položte guľôčku, roztlačte ju na tvar kolieska s priemerom asi 4 cm. Na vrch napokon nasypte trošku odloženej drobenky.
  4. Vložte do rúry, ktorú ste vyhriali na 200 ֯C a  pečte dozlatista asi 10 minút. Vytiahnite, nechajte vychladnúť a môžete servírovať.

ŠKORICOVO-JABLKOVÉ UZLÍKY

Cesto:

  • 320 ml plnotučného mlieka
  • 60 g masla izbovej teploty
  • 85 g kryštálového cukru
  • 500 g hladkej múky
  • 10 g sušeného droždia / 5 g sódy bikarbóny
  • ½ ČL prášku do pečiva
  • ½ ČL soli
  • maslo na vymastenie misy
  • 1 žĺtok a lyžica mlieka na potieranie

TIP kuchára: Ak do cesta použijete kombináciu droždia, alebo sódy bikarbóny, a prášku do pečiva, cesto bude nadýchanejšie.

Náplň:

  • 200 g sušených jabĺk
  • 100 g masla izbovej teploty
  • 30 ml plnotučného mlieka
  • 55 g kryštálového cukru
  • 20 g škorice

TIP kuchára: Jablká použite úplne suché, chrumkavé. Ak budú mäkké, nebude ich možné rozmixovať podľa potreby.

Postup:

  1. V teplom mlieku rozmiešajte cukor a sušené droždie.
  2. Do misy robota navážte múku, soľ a prášok do pečiva. Pridajte maslo izbovej teploty, postupne pridávajte zmes z mlieka a nechajte miesiť približne 10 minút. Cesto bude jemne mastné a trochu lepkavé. Ruky si potrite maslom, aby sa vám na ne nelepilo cesto, a preložte ho do čistej misy potretej maslom. Prikryte potravinovou fóliou, čistou utierkou a nechajte kysnúť približne hodinu, kým zdvojnásobí svoj objem.
  3. Medzitým si pripravte náplň. Sušené jablká  rozmixujte na prach. Zmiešajte ich s maslom a postupne prilievajte teplé mlieko zmiešané s cukrom a škoricou. Do náplne môžete namiesto jabĺk použiť v rovnakom množstve aj orechy podľa vlastnej chute.
  4. Vykysnuté cesto preložte na podložku, riadne ho roztiahnite a rovnomerne potrite náplňou. Cesto preložte na dvakrát a opäť rukami roztiahnite.
  5. Nakrájajte cesto na 20 rovnakých pásov s hrúbkou 1,5 až 2 cm a so šírkou približne 2 cm. Každý pás namotajte na ruku a zauzlite. Ukladajte na dva plechy vystlané papierom na pečenie, potrite žĺtkom zmiešaným s mliekom a pečte pri teplote 180  ֯C približne 20 minút. Po vytiahnutí nechajte vychladnúť.

KARAMELOVÝ CHEESECAKE

Cesto:

  • 150 g maslových sušienok
  • 80 g masla
  • hrsť opražených nasekaných lieskovcov
  • štipka soli

Náplň:

  • 500 g syru Philadelphia alebo mascarpone
  • 250 ml bieleho jogurtu
  • 200 g bielej čokolády
  • 2 vajíčka
  • 2 PL hladkej múky

Karamel:

  • 100 g jemného kryštálového cukru
  • 3 PL vody
  • 100 g masla
  • 80 ml smotany na šľahanie
  • ½ - 3/4 ČL soli

Postup:

  1. Rozdrvené sušienky a orechy zmiešame s maslom. Vysypeme do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie, a rovnomerne roztlačíme, uhladíme iba na dno formy. Použijeme tortovú formu s priemerom 24 centimetrov.
  2. Bielu čokoládu rozpustíme nad vodným kúpeľom a necháme vychladnúť. Medzitým si vymiešame mascarpone, vajíčka, múku a jogurt. Je dobré, aby všetky prísady mali izbovú teplotu. Ak budú príliš studené, čokoláda sa nám pri miešaní zrazí. Keď je čokoláda vychladnutá, postupne ju zamiešame do krému, ten potom vylejeme do formy a pečieme asi 50 minút pri teplote 170 °C.
  3. Keď je cheesecake upečený, na krajoch je už tuhý, ale v strede ešte jemne trasľavý. Necháme vychladnúť a dáme ho na noc do chladničky stuhnúť.
  4. Na druhý deň si pripravíme karamel. Cukor spolu s vodou necháme pomaly skaramelizovať, potom pridáme maslo, smotanu a miešame. POZOR, smotana nesmie byť studená, je dobré si ju predtým trochu zohriať. Karamel sa najskôr zrazí, ale pri miešaní nad malým plameňom sa opäť nerozpustí. Odstavíme a necháme vychladnúť. Nakoniec primiešame aj soľ, aby sme dostali jemnú slanú príchuť karamelu. Soľ pridávame podľa chuti. Necháme vychladnúť.
  5. Pred podávaním celý cheesecake polejeme slaným karamelom.

KARAMELOVÝ BROWNIE (BEZLEPKOVÝ)

Cesto:

  • 400 g horkej čokolády
  • 200 g masla
  • 350 g mletých mandlí
  • 350 g cukru
  • 150 g mix orechy
  • 8 vajec

Čokoládová poleva:

  • 200 g mliečnej čokolády
  • 20 ml smotany

Karamelová poleva:

  • 75 g kryštálového cukru
  • 15 g masla
  • 50 ml smotany na šľahanie (33 %)

Karamelový krém

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smotany na šľahanie (33 %)
  • karamelová poleva

Postup:

  1. Rozpustíme horkú čokoládu s maslom vo vodnom kúpeli. Vymiešame žĺtky s kryštálovým cukrom, do ktorého sme primiešali mleté mandle a mix orechov. Následne primiešavame rozpustenú vychladnutú zmes horkej čokolády.
  2. Vyšľaháme 8 bielkov a jemne pridáme do zmesi. Cesto vložíme do vymastenej a mandľami  vysypanej formy. Pečieme pri 190 ֯C približne 15 - 20 minút.
  3. Rozpustíme mliečnu čokoládu a pridáme  20 ml smotany. Nalejeme na vychladnuté Brownie a posypeme orechmi.
  4. Pripravíme si karamelovú polevu. Na suchej panvici alebo v hrnci začneme nahrievať cukor. Stále dôkladne miešame, aby sa cukor nepripálil. Čakáme, kým sa všetok cukor rozpustí a na povrchu sa začne vytvárať pena. Následne zľahka vmiešame maslo a potom aj šľahačku. Dôkladne premiešame a keď sa všetky zložky dostatočne spoja, odstavíme z ohňa.
  5. Medzitým si vyšľaháme mascarpone so šľahačkou mixérom do polotuha. Pridáme vychladnutú polevu a vyšľaháme na tuhý krém. A nazdobíme naše Brownie.

PEČENÉ MORČACIE STEHNO S KARAMELOVOU OMÁČKOU

Ingrediencie:

  • 2 ks  morčacie stehno spodné
  • 3 PL  rastlinný olej
  • 1 ks  citrón
  • 1/2 ČL soľ
  • 1 ČL rasca
  • 1/2 ČL mleté čierne korenie
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 vetvička  rozmarín

Karamelová omáčka:

  • 100 g cukor kryštálový
  • 20 g maslo
  • 200 ml šťava pomarančová

Postup:

  1. Stehná umyjeme a osušíme. Každé stehno poprepichujeme tenkým nožom na viacerých miestach po všetkých stranách. Stehná uložíme do zapekacej misy, posolíme a pridáme rascu a čierne korenie. Prelejeme olejom a citrónovou šťavou. Vzniknutú koreniacu zmes dobre rozotrieme po povrchu stehien a odložíme bokom. Očistíme si cesnak a každý strúčik pozdĺžne rozrežeme na tretiny. Stehienka potom prešpikujeme tak, že do každého zárezu vložíme cesnak a dva malé lístky rozmarínu.  Takto namarinované mäsko uložíme na hodinku do chladničky.
  2. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Mäsko podlejeme trochou vody a dáme odokryté piecť na 40 minút. Potom ho vyberieme a preklopíme na opačnú stranu, pokvapkáme výpekom a pečieme ďalších 35 minút.
  3. Na hlbšiu panvicu vysypeme cukor a pripravíme tmavší karamel. Zalejeme ho pomarančovou šťavou a redukujeme varom asi 10 minút. Nakoniec pridáme maslo, ktoré omáčku zjemní.

BRAVČOVÁ PANENKA S JABLKOVÝM PYRÉ A SO ŠKORICOU

Ingrediencie:

  • 800 g bravčová panenka
  • 1 PL sušený cesnak
  • 1 ČL čierne korenie čerstvo mleté
  • 10 g tymian
  • 400 g červené jablká
  • 200 g maslo
  • 1 ČL dijonská horčica
  • olivový olej
  • soľ
  • 5 g škorice, približne jedna malá čajová lyžička

Postup:

  1. Pripravte si vodný kúpeľ s udržateľnou teplotou 63°C.
  2. Panenku odblaňte, očistite, osoľte, okoreňte a nechajte 5 minút pri izbovej teplote. Na panvici rozpáľte 2 PL oleja a panenku sprudka opečte z každej strany do hneda (max. 3 minúty).
  3. Pripravte si veľké (5l) uzatvárateľné vrecko na varenie. Vlejte doň 100 ml olivového oleja, vsypte sušený cesnak, tymian, vložte doň mäso, pohrkajte, aby sa marináda dostala na celý povrch panenky, vysajte vzduch, uzatvorte a vložte na 90 minút do vodného kúpeľa. Po uvarení vytiahnite, utrite do sucha papierovou utierkou a opäť opečte na panvici z každej strany do hneda. Nechajte 2 minúty odpočinúť a nakrájajte.
  4. Jablká očistite, odstráňte jadierka, nakrájajte a varte pod pokrievkou v malom množstve nesolenej vody. Varte do mäkka a nechajte odpariť čo najviac vody. Následne jablká sceďte a rozmixujte do hladka. Pridajte na kocky nakrájané maslo, 1 ČL dijonskej horčice,  škoricu  a vyšľahajte zamatovo jemné pyré. Dochuťte len soľou.
  5. Na plytký tanier servírujte pyré, vedľa uložte panenku. Mäso polejte olivovým olejom, okoreňte. Ozdobte čerstvým tymianom. Ako príloha je vhodný sparený kel pripravený na masielku, ale pochutnáte si aj na zemiakoch pečených na kačacej masti, posypaných bylinkami, napríklad petržlenom, či tymianom.